Wednesday, 29 July 2015

5 jenis makanan yang boleh mengurangkan kadar kolesterol.


1) Mil oat dan kulit oat (Bran oat).
   

Image result for bran oat


Mil oat mengandungi serat mudah larut yang mengurangkan lipoprotein ketumpatan rendah (LDL), kolesterol tidak baik. Serat larut jiga boleh didapati dalam makanan seperti kacang merah, epal, buah pear, psilium, barli dan buah prun.


2) Ikan dan asid lemak omega-3.

Image result for asid lemak omega 3
sumber dari portalsihat.com

Kajian telah menyokong bahawa memakan ikan berlemak boleh merendahkan tahap kolesterol kerana asid lemak omega-3 yang tinggi. Ia juga mengurangkan tekanan darah dan risiko darah bergumpal. Bagi pesakit jantung, asid lemak omega-3 atau minyak ikan mampu mengurangkan risiko mati tiba-tiba.


3) Walnuts, badam dan banyak lagi.

Image result for walnuts, badam
sumber dari onegreenplanet.org

Kajian telah menunjukkan walnuts boleh mengurangkan kolesterol dalam darah. Kaya dengan asid politaktepu lemak, walnuts juga membantu mengekalkan salur darah sihat dan anjal. Begitu juga badam, menunjukkan peningkatan ketara dalam hanya 4 minggu.


4) Minyak zaitun.

Image result for minyak zaitun
sumber dari asamgaram2puteri.blogspot.com

Minyak zaitun mengandungi campuran antioksida yang kuat yang boleh mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) tanpa mengurangkan kadar kolesterol baik (HDL). Disarankan anda mengambil 2 sudu makan (23gram) minyak zaitun sehari. Anda boleh menggunakan minyak zaitun dalam masakan.


5) Makanan yang diperkyatkan dengan sterol tumbuhan atau stanol.

Image result for marjerin Image result for jus oren
sumber dari rasa.karangkraf.com                sumber dari pama.karangkarf.com

Makanan yang diperkuatkan ini mampu menghalang penyerapan kolesterol. Marjerin, jus oren dan minuman yoghurt yang diperkuatkan dengan sterol tumbuhan boleh mengurangkan kolesterol LDL lebih daripada 10%. Amaun sterol tumbuhan yang diperlukan setiap hari ialah sekurang-kurangnya   2 gram, sama dengan 237 mililiter jus oren yang diperkuatkan oleh sterol tumbuhan.


sumber dari Rahsia Minda Hebat. Terbitan Telaga Biru Sdn.Bhd.
Berminat untuk mengetahui produk Shaklee yang berkaitan?

7 kelebihan omega guard Shaklee.

Testimoni mengawal kolesterol, darah tinggi dan obesiti.Penghantaran secara percuma atau COD produk Shaklee di kawasan Sungai Udang Klang, Telok Gadong, Teluk Pulai dan kawasan sekitarnya.

Hubungi saya segera. Anda akan dapat konsultasi cara makan yang betul dengan menjadi customer saya.
Nisha
012-5425600 
SID : 912861