Friday, 19 September 2014

Testimoni MealShakes Shaklee

Saya adalah Pengedar sah Shaklee Klang. Kawasan COD saya di Teluk Pulai, Telok Gadong, Jalan Yadi, Sungai Udang dan Kampung Delek.

Post saya sebelum ni saya ada cerita hasil positif anak ke 2 saya yang minum MealShakes Shaklee selama hampir 2 tahun. Anak saya sangat suka minum Meal shakes Shaklee.Hasilnya, anak saya lebih sihat dan aktif.

Sila baca di http://simple-healthy-life.blogspot.com/2014/05/testimoni-kebaikkan-meal-shakes-shaklee.html

Post saya kali ini nak cerita pula pengalaman ibu-ibu yang lain yang dah memberi MealShakes Shaklee pada anak-anak mereka dan ada juga pengalaman mereka sendiri untuk menambah berat badan.

MealShakes Shaklee memang best.







Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya di 012-5425600.

Saya adalah pengedar sah Shaklee.
Penghantaran secara percuma di sekitar kawasan Teluk Pulai, Jalan Yadi, Telok Gadong, Sungai Udang Klang.

Penghantaran diseluruh Malaysia atau di luar Malaysia adalah melalui Pos.

Nisha
FB: Simple_ healthy_life
Shaklee Independent Distributor ID 912861








Thursday, 18 September 2014

Systemic lupus erythematosus (SLE)


Apakah SLE?
Systemic Lupus Erythematosus (SLE), atau secara ringkasnya dikenali sebagai lupus adalah penyakit kronik auto-imun di mana badan pesakit menghasilkan protein darah dengan banyaknya. Protin darah yang dipanggil antibodi ini dengan sendirinya memberi tindak balas terhadap tisu seseorang. Sistem imun yang sepatutnya melindungi tubuh bertindak "menyerang" bahagian tubuh. 
SLE adalah penyakit yang sebenarnya dimaksudkan oleh kebanyakkan orang sebagai "lupus". Perkataan " systemic" bermaksud penyakit ini boleh memberi kesan kepada banyak bahagian tubuh. E.g.: sendi, kulit, buah pinggang, jantung, paru-paru, pembuluh darah, dan otak.
Punca penyakit SLE tidak diketahui.


Sejarah

Lupus ialah perkataan Latin bagi serigala. Erythematosus bererti ruam merah. Pada tahun 1851, Dr. Cazenave telah menjumpai ruam merah di muka seorang pesakit yang kelihatan seperti gigitan serigala. Beliau telah menamakan ruam berkenaan Discord Lupus Erythematosus (DLE).
Pada tahun 1885, Sir William Osler telah mengenalpasti bahawa ramai orang yang mengidap lupus mempunyai penyakit yang bukan sahaja melibatkan kulit tetapi turut melibatkan organ dan sistem lain. Beliau telah menamakan penyakit tersebut Systemic Lupus Erythematosus (SLE).


Jenis-jenis Lupus

Discoid Lupus Erythematous (DLE)
  • Hanya melibatkan kulit
  • Jarang merebak ke organ lain
Systemic Lupus Erythematosus (SLE)
  • Boleh merebak ke organ lain
  • Boleh mengakibatkan kematian


Statistik

Lebih kurang 90% pengidap SLE adalah wanita sementara 10% adalah lelaki dan kanak-kanak.
Lebih kurang 90% wanita yang mengidap SLE berada di dalam lingkungan umur boleh hamil iaitu di antara 15 hingga 50 tahun.
Ratio pengidap SLE:
Di Barat, di kalangan Afro-Caribbeans – 1 dalam 250 –500 orang
Di Amerika Syarikat – 1 dalam 2,000 orang
Di negara China – 1 dalam 1,000 orang
Di Malaysia dianggarkan lebih daripada 10,000 orang telah disahkan mengidap SLE dalam jangka masa 30 tahun kebelakangan ini. Namun demikian, PSLEM (Persatuan SLE Malaysia) percaya ada ramai lagi mereka yang mengidap SLE yang belum disahkan.

Apakah penyebab SLE?
SLE adalah suatu kecelaruan yang tumit dan sebabnya tidak diketahui. Ia berkemungkinan besar disebabkan oleh kombinasi faktor genetic, persekitaran, dan hormon yang menyebabkan berlakunya SLE. 




Apakah gejalanya?
Setiap pesakit SLE mempunyai gejala berbeza. Antara gejala yang biasa termasuk lah sendi-sendi yang sakit atau bengkak, demam yang tidak dapat dijelaskan dan keletihan melampau. Ruam merah pada kulit yang dikenali sebagai ruam "rama-rama" adalah ciri biasa dan mungkin kelihatan di sekitar hidung dan pipi. Gejala-gejala lain meliputi sakit dada, keguguran rambut yang diluar kebiasaan, anemia, ulser mulut, sakit kepala, pening-pening, kemurungan, kebingungan, atau sawan.

Sekiranya anda mempunyai sebahagian atau kesemua gejala yang disenaraikan di atas, berjumpalah dengan doktor anda secepat mungkin untuk mendapatkan diagnos yang tepat.

Atau hubungi
waktu pejabat (Isnin --> Jumaat)
Credit: www.lupusmalaysia.org



Saya adalah pengedar sah Shaklee.
Penghantaran secara percuma di sekitar kawasan Teluk Pulai, Jalan Yadi, Telok Gadong, Sungai Udang Klang.

Penghantaran diseluruh Malaysia atau di luar Malaysia adalah melalui Pos.

Nisha
FB: Simple_ healthy_life
Shaklee Independent Distributor ID 912861

Water filter pitcher Shaklee


Water filter pitcher Shaklee ni memang sangat best. Tak menyesal beli. Mula-mula teringin nak beli bila rasa serabut nak kena angkat mineral water berbotol-botol setiap kali pergi bercuti. Jadi, bila dah cuba  memang berbaloi. Cuma isi je air paip dan air yang bertapis pun terhasil.




Yang ni adalah set untuk mula-mula beli. First timer omputih cakap. Ada pitcher, filter (3 pcs) dan filter housing.



Mula-mula kena rendam filter ke dalam air paip selama 1-2 jam. Dalam kotak "water refillable filter housing kit" ada filter satu. Jadi, tak perlu buka kotak "water filter refill 3 packs".



Lepas tu, masuk kan ke dalam housing kit.



Pastikan filter betul2 masuk dalam housing kit.



Selepas itu, masuk kan ke dalam pitcher.



Yang ini adalah meter untuk mengira berapa kali kita dah guna filter ni.



Buka bahagian yang ada meter tu dan isi air melaluinya. Kemudian tutup.




Tadaaaa........



Ini lah hasil nya. Best tau.





Nak cuba ?

Untuk mengetahui lebih lanjut boleh hubungi saya di 012-5425600.

Saya adalah pengedar sah Shaklee.
Penghantaran secara percuma di sekitar kawasan Teluk Pulai, Jalan Yadi, Telok Gadong, Sungai Udang Klang.

Penghantaran diseluruh Malaysia atau di luar Malaysia adalah melalui Pos.

Nisha
FB: Simple_ healthy_life
Shaklee Independent Distributor ID 912861










Wednesday, 17 September 2014

Cara elak sembelit kanak-kanak supaya kanak-kanak dah tak meraung menangis lagi.

Assalamua'laikum.

Saya adalah Pengedar sah Shaklee. Penghantaran secara percuma di kawasan Teluk Pulai, Telok Gadong, Sungai Udang, Kampung Delek, dan Sungai Udang. 

Hari ni saya nak cerita mengenai Meal Shakes Shaklee. Anak saya yang number 2 (sekarang 3 tahun) dah consume Meal Shakes Shaklee hampir 2 tahun.


Ini dia Meal shakes Shaklee yang best tu. Anak semakin sihat dan lebih aktif.

Sepanjang 2 tahun ni, dia memang sangat susah nak kena demam selsema yang teruk. Masalah sembelit pun tak ada.

Hari tu, 2 mggu tak bagi Meal Shakes Shaklee (tak sempat beli), masalah sembelit dia datang. Nak kata kurang serat dan air, tak juga sebab hampir setiap hari dia ada makan buah.

Bagi dia minum air yoghurt, alhamdulillah dia boleh buang air besar. Esok nya terus bagi Meal Shakes Shaklee dan alhamdulillah tak ada masalah sembelit.

Kenapa Meal Shakes Shaklee ? Sebab setiap hidangan mempunyai cukup multivitamins dan fiber yang diperlukan oleh badan.


Meal Shakes Shaklee juga sesuai untuk sesiapa yang selalu perlukan sarapan pagi segera dan juga boleh menambah selera makan atau untuk tambah berat badan. Badan pun menjadi lebih sihat.






Bulan ni ada promosi. Cepat dapat kannya sebelum 30hb Sept 2014.


Untuk mengetahui lebih lanjut boleh hubungi saya di 012-5425600.

Saya adalah pengedar sah Shaklee.
Penghantaran secara percuma di sekitar kawasan Teluk Pulai, Jalan Yadi, Telok Gadong, Sungai Udang Klang.

Penghantaran diseluruh Malaysia atau di luar Malaysia adalah melalui Pos.

Nisha
SID 912861
FB: Simple_ healthy_life



Friday, 5 September 2014

Nasi tomato simple dan mudah dimasak di rumah....

Nasi tomato pastinya nasi yang dimasak dengan menggunakan tomato. Nasi tomato ni agak mudah nak dapat. Di pasar malam, jamuan2 dan di kedai2 makan. Tetapi tak semuanya menepati citarasa kita. Apa kata kita try buat sendiri nasi tomato ni.

Haaaa.......sekali sekala, jom saya share resepi makanan yang saya masak di rumah pulak. Menu ni saya buat pada hujung minggu yang lepas. Tapi baru berkesempatan nak update kat blog. Hidangan ni untuk 3 orang dewasa makan.


Bahan-bahan untuk nasi: 

2 1/2 cup beras
2 1/2 cup air
1/2 cup susu segar
Bahan penumis (bunga lawang,kayu manis,buah pelaga,cengkih,lada sulah)
2 biji bawang merah hiris- kisar pun boleh
1 biji bawang putih hiris halus-kisar pun boleh
3 biji tomato segar yang di kisar halus
3 susu besar tomato sos
Sedikit minyak untuk menumis

Cara masak nasi:
1) Tumiskan bahan penumis. (Agak2 kuantiti dia). Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris atau dikisar. 
2) Bila bahan2 yang ditumis telah naik bau nya, masukkan  tomato segar yang telah dikisar halus dan tomato sos. 

Bahan-bahan yang ditumis (bahan penumis,bawang,tomato segar dan sos tomato)

Tomato segar yang dikisar halus.

3) Cuci beras dan tos kan air nya.

4) Masukkan beras yang telah dicuci ke dalam kuali. Gaulkan sehingga beras dan bahan yang ditumis menjadi sebati.

5) Bila semuanya dah sebati,masukkan ke dalam rice cooker. Masukkan air dan susu segar.
Biarkan sehingga masak.




Untuk ayam masak merah pulak.


1) Gaulkan ayam dengan garam halus dan serbuk kunyit dan goreng kan ayam tu.

2) Sementara itu, tumiskan bahan penumis, bawang merah, bawang putih, halia dan serai. (kesemua bawang dan halia tadi harus dihiris nipis2 dulu).

3) Bila bawang tadi dah kekuning kuningan, boleh lah masuk kan cili kering mesin dlm 5 sudu besar. Bila nampak cili tu macam dah masak (terbit minyak), boleh lah masuk bawang besar hiris, tomato segar yang dimesin dan buah tomato ceri (kalau suka--tak ada pun tak apa). 

4) Masukkan 2 sudu besar gula pasir, garam 1/2 sudu kecil dan 1 sudu kecil asam jawa (saya guna asam jawa tanpa biji jenama Adabi). Biarkan menggelegak dlm 1 minit.Kalau nampak kering sangat boleh lah masukkan air sikit.

5) Bila rasa dah ok, bolehlah masukkan ayam yg telah digoreng tadi.Golek2 kan ayam tu sehingga sebati dengan sambal.Biar dalam 1 minit dan boleh lah tutup api.Siap.....




Untuk acar jelatah senang aje. Hiris2 kan atau potong kecil2 timun,bawang besar,lobak merah,cili merah dan nenas. Masukkan dalam satu bekas bersama gula dan garam. Gula dan garam jgn terlalu byk.Hanya sesedap rasa je.





Ok. Dah siap nasi tomato bersama ayam masak merah dan acar jelatah.








Anda sedang mencari produk Shaklee? Mahu dihantar terus kerumah anda? 

Saya adalah pengedar sah Shaklee di kawasan Klang. Penghantaran keseluruh Malaysia adalah melalui pos.

Nisha
SID : 912861
FB page : Simple_healthy_life











Wednesday, 3 September 2014

Masalah rabun mata.....

Mata rabun.



Masalah rabun mata ni, adalah masalah yang telah menjadi perkara biasa dizaman yang penuh dengan gadget2 canggih ni. Ini boleh dilihat dengan pertambahan bilangan kanak2 yang telah mula memakai cermin mata.

Masalah penglihatan mata boleh dikesan seawal empat tahun. 


Mengikut kajian, antara penyebab berlakunya rabun adalah disebabkan faktor keturunan. Seorang anak yang ibu bapanya mengalami masalah rabun mempunyai kebarangkalian 40 peratus menghidap masalah sama. 


Tetapi kalau melihat mengapa masalah ini makin serius dalam kalangan anak muda, ia disebabkan tabiat menonton terlampau dekat depan kaca televisyen yang boleh menjadi punca kepada masalah penglihatan. Kesilapan ini bukan saja boleh menyebabkan anda rabun tapi silau tinggi. 


Selain itu, masalah rabun boleh berlaku apabila anda melihat objek dekat terlalu lama terutama kebanyakan pelajar yang menghadap komputer lebih lima jam sehari. 



Jenis-Jenis Rabun Mata

1.        Rabun Dekat (Myopia)

Ini adalah penyakit rabun mata yang paling lazim di kalangan kanak-kanak dan remaja dan boleh disebabkan oleh keturunan. Kanak-kanak yang rabun dekat memiliki bentuk kornea yang terlalu melengkung atau bola mata yang terlalu panjang. Ini akan menyebabkan cahaya difokuskan ke bahagian hadapan retina dan bukannya ke atas retina seperti yang sepatutnya. Rabun dekat biasanya dapat dikesan ketika kanak-kanak memulakan alam persekolahan, seawal-awalnya ketika berumur 6 tahun. Pada umur remaja (ketika tubuh badan membesar dengan cepat), rabun dekat mungkin akan menjadi lebih serius. Bagaimanapun kadar kerabunan ini akan menjadi lebih stabil pada umur 20-40 tahun.

2.        Rabun Jauh (Hyperopia)

Ini terjadi apabila bentuk kornea kurang melengkung atau bola mata terlalu pendek dan menyebabkan cahaya bertumpu ke bahagian belakang retina. Bayi dan kanak-kanak kecil lebih cenderung untuk rabun jauh. Keadaan ini akan menjadi lebih baik apabila mata semakin membesar dan menjadi lebih panjang.

3.        Astigmatism

Ini terjadi apabila bentuk kornea tidak sekata dan membiaskan cahaya ke arah yang berlainan. Ia boleh wujud bersama penyakit rabun mata yang lain.


Pandangan penghidap rabun silau – objek menjadi terherot.



 credit : 
 hmetro.com.my/articles/Rabunmuda/Article
pmspk.moe.gov.my
    www.myhealth.gov.my





  Anda memerlukan produk Shaklee?

 Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Klang. 

Penghantaran keseluruh Malaysia dan Brunei adalah melalui pos.

 Mahukan COD di kawasan Klang? Atau mahu kan saya pos ke rumah anda?

 Sila hubungi:
Nisha
 Shaklee ID: 912861
Hp/Wassup : 012 5425600